Dienstverlening & werkwijze

Wij ondersteunen huisartsen bij complexe zorgvragen bij thuiswonende ouderen.

Dienstverlening NOA eerste lijn

 Wij bieden huisartsenpraktijken de volgende ondersteuning:

  1. Telefonisch collegiaal overleg: dit biedt de mogelijkheid voor de huisarts* om laagdrempelig en snel advies in te winnen. Bij een collegiaal overleg wordt de huisartsenpraktijk binnen 24 uur teruggebeld door een SO of VS.
  2. Deelname aan een MDO: dit biedt de mogelijkheid een complexe patiënt met relevante betrokkenen te bespreken. Het MDO wordt in overleg gepland. 
  3. Thuisconsult: de SO bezoekt de patiënt thuis en stelt een advies of behandelplan op. Voor een huisbezoek geldt dat er binnen vijf werkdagen contact wordt opgenomen met de patiënt of diens naaste voor het inplannen van het huisbezoek. Het streven is het huisbezoek binnen tien werkdagen na verwijzing te laten plaatsvinden.
  4. Cognitieve screening bij ouderen met een migratie achtergrond (55+): de getrainde SO brengt de patiënt in de thuis setting in kaart, stelt een diagnose en koppelt gericht advies terug aan de huisarts/POH. Voor deze dienstverlening geldt dat binnen vijf werkdagen contact wordt opgenomen met de patiënt of diens naaste voor het inplannen van de screening. Het streven is het huisbezoek binnen tien werkdagen na verwijzing te laten plaatsvinden. 

De specialist ouderengeneeskunde* realiseert een brede beeldvorming en werkt volgens het SFMPC model, waarbij een patiënt op vele domeinen in kaart wordt gebracht. Tegelijk dragen de SO’s zorg voor individueel maatwerk, waarbij de levensdoelen van de patiënt en diens kwaliteit van leven richtinggevend zijn.

In de zomervakantie periode streven we nog steeds deze doorlooptijden na. Het kan helaas zijn dat dit niet gehaald wordt. U wordt hierover geïnformeerd.

De dienstverlening van NOA vindt uitsluitend plaats na verwijzing van de huisarts. De huisarts blijft altijd hoofdbehandelaar. De dienstverlening vindt plaats tijdens werkdagen en reguliere werktijden. NOA is niet bedoeld voor consultatie buiten kantooruren en bij crisis situaties of -opnames.

 

 

Triage GRZ is (nog) geen onderdeel van de dienstverlening van het NOA. Voor Triage GRZ kunt u contact opnemen met het Cliënten Service Bureau van de gewenste VVT instelling. Indien een GRZ plek niet geschikt lijkt, is het mogelijk om bij het NOA een thuisconsult aan te vragen zodat de situatie en alternatieven in kaart kunnen worden gebracht. 
Voor vragen over de WZD verwijzen we naar de handreiking WZD (zie hier). Indien betrokkenheid van een SO in uw multidisciplinaire netwerkzorg nodig is, dan kan bij het NOA deze in consult gevraagd worden   
Voor een onafhankelijke beoordeling voor een medische verklaring in het kader van een aanvraag rechterlijke machtiging naar het aanmeldportaal (zie hier).

 

* Overal waar huisarts staat, kan ook POH worden gelezen en waar SO staat kan ook VS worden gelezen.

 

ZIE HIERONDER DE WERKWIJZE

Wanneer verwijzen

Huisartsen kunnen verwijzen naar NOA eerste lijn als er sprake is van een complexe zorgvraag bij een thuiswonende oudere. Het liefst voordat er een acute situatie ontstaat. Huisartsen kunnen bij ons terecht voor vragen met betrekking tot:

  • Cognitieve problemen
  • Algehele achteruitgang met bijvoorbeeld vallen
  • Gedrags- en stemmingsproblemen
  • Multiprobleem analyse door geriatrisch assessment
  • Beoordelen wilsbekwaamheid
  • Advance Care Planning
  • Medicatiereview

 

Verwijsprocedure

Verwijzen kan eenvoudig via ZorgDomein, het NOA is te vinden onder "NOA eerstelijn, regio Amsterdam". Selecteer eerst het specialisme 'Medisch specialistische zorg' en vervolgens 'Specialisme ouderengeneeskunde'. Zoek dan op "NOA eerstelijn" (of plaats een filter op afstand). 
Daarna kan een keuze uit de zorgproducten worden gemaakt. Bij een collegiaal overleg wordt u binnen één werkdag teruggebeld door een SO en bij een thuisconsult wordt er binnen vijf werkdagen contact opgenomen voor het inplannen van de afspraak. 

De volgende informatie is nodig bij de verwijzing:

  • NAW gegevens en verzekeraar plus polisnummer
  • Vraagstelling voor het consult
  • Medische voorgeschiedenis
  • Medicatiegebruik
  • Recente lab uitslagen
  • Relevante medisch specialisten brieven
  • Naam en contactgegevens van een contactpersoon en de relatie tot de patiënt
  • Afgegeven zorgindicatie Wlz (als aanwezig)

Is patiënt op de hoogte van de verwijzing naar NOA?
Klik hier voor het bekijken van de volledige verwijsinstructie.


Wijkgerichte werkwijze

Via ZorgDomein komt de verwijzing centraal binnen, waarna deze wordt doorgezet naar het betreffende wijkteam. Wij geloven in wijkgericht werken en een goede relatie met de huisartsenpraktijk. Elke huisartsenpraktijk heeft zijn eigen team van SO’s klaar staan en eventueel andere professionals zoals VS-en, verpleegkundigen en GZ-psychologen. Klik hier voor het SO Team per wijk.

Wilt u onze informatie nog eens nalezen of delen met anderen, download dan hier onze brochure NOA eerste lijn.

 

Samenwerking

NOA eerstelijn is een samenwerkingsverband met onderstaande Amsterdamse organisaties